top of page

Guider

Platser, aktiviteter och biobesök. Vi har satt ihop den ultimata startguiden som tar dig rakt in i Ystads filmvärld.

Ystad för filmfrälsta:
5 säkra filmupplevelser

Vi listar: filmstaden Ystads fem främsta sevärdheter

01

Ystad Studios Visitor Center

Ystads interaktiva filmmuseum är inte bara ett måste för filmnörden utan även ett strategiskt smart första stopp på semestern i filmens tecken. Här besöker du scenografier från produktioner som filmats i Ystad och kan dessutom passa på att göra din egen filmsnutt. Kanske iklädd Kurt Wallanders kavaj? Eller fritt efter eget kreativt tycke i greenscreen-studion.

02

Sveriges äldsta biograf

Mitt i centrum på Östergatan ligger biografteatern Scala. Sedan 1910 har biografen funnits och använts för filmvisning. Det gör biografen till Sveriges äldsta som byggdes för sitt syfte och som fortfarande används.

Idag drivs biografen av föreningen Scalas Vänner och hit går du för att se väl utvalda filmer. Interiören är sig lik men biljettpriset är förändrat från spannet 25–50 öre som var priset för fem kortfilmer under premiärvisningen 1910.

03

Alakoskis Svinalängorna

Susanna Alakoskis roman, som senare filmatiserades av Pernilla August, utspelar sig i ett då nybyggt 60-talsområde i östra Ystad. I romanen får vi en berättelse om en utsatt och fattig tillvaro. Området led påfrestningar även utanför fiktionen under två, tre decennier innan kommunen renoverade tegellängorna med uppskattat resultat. Bostadsområdet som egentligen heter Fridhem är lätt att nå till fots från centrum för den som vill besöka det.

04

Följ i Wallanders fotspår

I Ystad finns kommissarie Kurt Wallander i nästintill varenda hörn. Wallanders bostadsadress i böckerna, Mariagatan 10, ligger alldeles intill Mariagatan 11c, adressen som användes i filmerna. Restaurangen hos hotellet Continental du Sud och Fridolfs konditori går båda att besöka – har du tur hittar du kanske dessutom konditoriets berömda Wallanderbakelse i montern.

Filmerna om Wallander har till största delen spelats in i och runt Ystad. Genom att följa i spåren får du en fin tur genom staden. Ett smart sätt är att gå en rundtur i din egen takt med hjälp av en digital guide.

05

Gå på bio i 1a bataljonens ridhus

På det gamla regementsområdet hittar du Ystads moderna biograf Cinema 3. I byggnaden som en gång var 1a bataljonens ridhus köper du nu popcorn och kopplar av till aktuella premiärer och filmer alla dagar i veckan.

bottom of page