top of page

Guide

Aktiviteter för barn och vuxna barn, snygga utsikter, mysiga stadsluncher, en och annan lekplats på språng och lyxig frukost – allt hinner du på två dygn i Ystad, nästan oavsett tid på året.

Familjens Ystad på 48 timmar

Vi listar: att göra & äta för familjen

12:00

Lunch på Söderberg & Sara

Hos hantverksbageriet på hörnet med utsikt över Österportstorg möts vi av en varm doft av kaffe och surdegsbröd. Lunchmenyn varierar och kan bjuda på egengjord pasta, varma mackor, sallader och soppor i säsong.

13:00

Kliv in i filmens värld på Ystad Studios Visitor Center

En liten promenad efter lunchen tar er till Ystads kreativa filmmuseum. Här kan leka och agera i scenografier från kända tv- och filmproduktioner eller prova på att producera egna filmklipp i stop motion eller mot greenscreen. För Wallanderintresserade finns chansen att prova Kurs kavaj och besöka originalscenografier.

16:00

Ystads regemente

Efter två eller tre timmar av filmskapande tar ni samma promenad tillbaka mot centrum. Uppmärksamma gärna området kring museet. Tegelbyggnaderna utgör nämligen det nu nerlagda regementet.

Fredag

17:30

Middag på Grändens mat

Middagen äter ni hos Grändens mat. Innergården bjuder på Ystadtypiska karaktärsdrag med kullersten och korsvirkeshus. Miljön är hemtrevlig och rätterna, som såklart alla går att få i barnportion, följer säsong.

10:00

Rosenträdgården vid Klostret

Ni börjar dagen med lite frisk luft och om det är sommar: en prakt av blommande rosor på en plats där fransiscanermunkar en gång verkade. Här finns utgrävda klosterruiner som är spännande att hoppa runt bland. Då och då har klostret lekutställningar, kika in ifall andan faller på.

11:00

Butiker och gränder

Promenera vidare mot Stora Östergatan och ta vägen om Krukmakaren. Besök ostbutiken en trappa ner från gågatan Stora Östergatan och om det är läge, pausa med en glass från Glassmakeriet. Fortsätt längs Stora Östergatan och smit in i butiker med second hand-fynd, te- och kaffe-souvenirer när andan faller på. Håll hela tiden utkik efter smala gränder och söta innergårdar.

12:30

Lunch hos Bäckahästen

Ät lunch i det gröna på Ystads avgjort trivsammaste utomhusservering. På den lilla gårdsplanen kikar en del av en numera kulverterad bäck som tidigare löpte öppet genom staden. Kaféet är uppkallat efter det vattenväsen som nordisk folktro berättar om. Efteråt kanske ni tar en tur upp till Stortorget, och vem tronar på fontänen här?

Lördag

14:00

Familjebadet på Ystad Arena

På familjebadet åker ni vattenrutschbanor, åker i strömkanalen och klättrar på klätterväggen. För den som mest är ute efter värmen finns både varmpool och bastu. För att få garanterad plats i familjebadet är det en bra idé att förboka ert besök.

18:00

Middag på Restaurang Marinan

Kvällsmaten äter ni i småbåtshamnen med utsikt över segelbåtarna på ena sidan och stranden på andra. På sommarhalvåret är stämningen livlig och det finns en särskild meny med uppskattade rätter för barn. Alldeles intill restaurangen finns en lång brygga att promenera rakt ut i Östersjön på och dessutom grönytor och en lekplats för ben som behöver springa av sig.

09:00

Frukost på Ystad Saltsjöbad

Den här helgen avslutar ni med en härlig frukostbuffé hos lyxiga Ystad Saltsjöbad. Med utsikt över havet njuter ni av allt ni kan önska er från en hotellfrukost. På hotellets östra sida finns en fin lekplats för alla små som behöver gunga ner frukostjuicen. Boka er frukost i förväg på hotellets hemsida.

11:00

Den avslutande strandpromenaden

Ystads kritvita sandstränder är inte bara något vi visar upp för att locka besökare, de är den vidsträckta kontrasten till stadens gränder och en plats att möta friska vindar året om. Längs strandpromenaden tar ni er enkelt fram en liten eller längre bit och njuter av horisonten. 

Söndag

bottom of page