top of page

Guider

Alla vill vi väl ta snygga bilder av våra resor och upptäcktsfärder. Så vi har gjort starten lite enklare för dig. Besök de här sex platserna så garanterar vi en varierande bildskörd att visa upp för vänner du vill imponera på.

Arkitektur med attityd:
6 instagramvänliga sights

Vi listar: 6 snygga utsikter

Bollen & Fritidsparken

Fritidsparken och Idrottshallen Bollen anlades under 30-talet för att ge Ystadborna utrymme för meningsfulla fritidsaktiviteter. I samband med Fritidsutställningen 1936 invigdes området i god tid inför att den nya semesterlagen skulle träda i kraft och ge hela två veckors semester 1938.

Den halvsfäriska idrottshallen som bärs upp av limträbalkar ritades av arkitekt Hans Westman. Förutom den viktiga uppgiften som idrottshall – som den är än idag - ger byggnaden personlighet i sin roll som fond till parken framför. Parken bjuder på blommande planteringar, höga träd, en upphöjd damm och möjligheter till både picknick, lek och kanske boulespel?

01

Tvillingvattentornen

Ystads logotyps förebild fotograferas med fördel i kvällens mjuka ljus, eller just efter skymning när tornen lyses upp av färgad belysning. Beroende på säsong varierar färgen på belysningen för att spegla högtider och aktuella händelser. Besöker du tornen i juletid kan de till exempel vara upplysta i grönt och rött.

Tvillingvattentorn byggs då och då för att ge större resevoarvolym, men det är inte en jättevanlig lösning. Ystads tvillingtorn byggdes 1965 och rymmer tillsammans 4000 kubikmeter dricksvatten.

Du når tornen via gång- och cykelbana eller bilväg. Gångvägen förbi tornen är del av ett längre grönt stråk i utkanten av Ystad. Stråket bjuder på en fin promenad och fler vyer att fotografera om du skulle vara sugen.

02

Västra Sjöstaden

En skarp kontrast till Ystads pittoreska stadskärna står ännu ej färdigbyggda stadsdelen Västra Sjöstaden. Här växer Ystad för varje dag med hjälp av modern arkitektur och en bredd av bostadstyper. Stadsdelen bjuder på höga flervåningshus med magnifik utsikt över Östersjön men också gathusinspirerade småhus.

Letar du efter en modern miljö med havet i bakgrunden att ta din perfekta bild i är det hit du ska ta dig. Här byggs hela tiden nya, ljusa bostäder som ger inflyttande Ystadbor nära till hav, skolor och grönområden.

03

Regementsområdet

I östra delen av Ystad gömmer sig en militärhistorisk skatt bestående av vackra tegelbyggnader och stora öppna ytor. Under drygt 200 år var området Ystads levande regemente Lv4. Verksamheten avvecklades 1997 och med tiden har området fått nya funktioner för Ystadborna. Idag är området en stadsdel med biograf, filmstudio, restaurang, gym, kontor, skolor och bostäder här.

 

De välbevarade byggnaderna står kvar och det är inte svårt att föreställa sig hur trupper ställde upp på de stora grusplanerna en gång i tiden. Är du intresserad av mer än snygga bilder ligger också Ystads militärhistoriska museum i byggnaden som uppfördes som 4e skvadronens stall.

04

Änglahuset

Ett besök till Änglahuset är en resa i tiden. Delar av den här gården började nämligen byggas redan under 1500-talet när Stora Norregatan vad huvudgatan in till stadens centrum. Att bygga sin handelsgård på den här adressen var ett bevis på uppförarens sociala status.

År 1953 restaurerades Änglahuset i sin helhet och 1968 blev byggnaden klassad som byggnadsminne. När du tar dina bilder här ska du särskilt uppmärksamma de drag som gör huset speciellt: den överkragande ovanvåningen, det mönstermurade teglet och de snidade trädetaljerna.

Hittar du änglarna som pryder fasaden?

05

Ystad Arena

Ystads moderna arena bjuder inte bara på plats för 2700 åskådare, bad på en yta om 7800 kvm eller 530 kvm solfångare på taket. Den arkitektritade arenan visar upp raka linjer men också lek med ljus och form utvändigt.

Badhuset ritades av Sweco och invigdes 2014, matcharenan ritades av Uulas arkitekter och invigdes 2016.

06

bottom of page