top of page

Guider

Upptäck Ystads rika historia som är vävd in i varje sten och gränd. Här listar vi sevärdheter som bär på historiens vingslag, för dig att utforska. Vandra längs kullerstensgatorna, där pittoreska hus och stockrosor omfamnar gångna generationers fotspår och skapar Ystads unika karaktär. 

En historisk vandring i Ystad

En resa genom det förflutna

Gråbrödraklostret

Som en tidskapsel står en av stadens mest imponerande byggnadsverk mitt i Ystad, med sina rötter i 1267, grundat av bröder från franciskanorden. De ursprungliga fyra längorna av byggnaden tog form under 1400-talet och klostret var bebott och drivet av munkar fram till 1537. 

 

Som stadens stadshistoriska museum välkomnar klostret besökare till en fascinerande resa genom Ystads historia. Utställningar med olika teman, riktade till både stora och små, ger en inblick i stadens mångfacetterade arv. Ta gärna en promenad genom de medeltida klosterträdgårdarna och upptäck Rosariet på baksidan av klostret. 

En resa från 1200-talet till idag

Ystads Fyr

År 1866 reste sig Ystads Fyr stolt över horisonten och vägledde sjöfarare med sitt strålande ljus fram till 1975, och är idag en levande symbol för Ystads rika sjöfartshistoria. Följ med Ystads Sjöhistoriska förening på en resa bakåt i tiden och lär dig mer om fyrens rika historia och betydelse i Ystads hamnmiljö. Träd in och upplev hur en fyr såg ut för 150 år sedan, där varje stråk av ljus bär på historiens vingslag och varje steg är en resa genom tidens ström. 

Ett maritimt landmärke i tidens ström

Pilgrändshuset

Pilgrändshuset är en unik sammansmältning av två byggnader från olika tidsperioder. Hörnhuset, född omkring 1520, flätas samman med det äldre magasinet från 1480, vilket gör det till Nordens äldsta korsvirkeshus. Kontrasten i murverk avslöjar historiens lager; den norra delen stoltserar med nyare symmetri, medan den södra utstrålar charm genom en mer oorganiserad, men lika fascinerande, byggstil. 

Nordens äldsta korsvirkeshus

Charlotte Berlins museum

Pianoläraren och framstående affärskvinnan Charlotte Berlin ackumulerade en betydande förmögenhet på 1800-talet genom kloka investeringar. Fastigheten på Dammgatan i Ystad blev hem åt hennes framstående samling och en avspegling av 1800-talets borgarklassideal. Efter hennes bortgång 1916 testamenterade Charlotte Berlin hela sin bostad med inredning och samling till Ystad i syfte om att göra hennes hem till ett museum, som sedan stod klart år 1918. Detta museum står än idag inrett med samma ägodelar och förblivit en tidskapsel för de som är nyfikna på dåtida hem, inredning och liv!

En tidskapsel från 1800-talet

S:ta Maria Kyrka

Mitt i Ystads centrum står S:ta Maria kyrkan, en levande tidkapsel från det tidiga 1200-talet och stadens äldsta bevarade byggnad. Kyrkan är också fylld med olika historiska reliker och fynd från 1500-talet och framåt! Det 51 meter höga kyrktornet vakas av Tornväktaren sedan 1748, och är aktiv än idag. Utforska den historiska kyrkan eller njut av stämningsfulla konserter i en anrik miljö

Stadens äldsta byggnad och en tidlös kulturskatt

Per Helsas Gård

Mellan Besökaregränd och Pipargränd, vid den östligaste delen av Ystads gamla stadskärna, finner du Nordens enda bevarade korsvirkeskvarter. Platsen bär på historiens vingslag och förtrollar besökare med sin oregelbundna form, följd av den gamla stadsvallen som en gång markerade gränsen för Ystads medeltida stadskärna. I dagens ljus rymmer kvarteret designers, butiker, ateljéer och restaurang att utforska. Per Helsas Gård är inte bara en plats – det är en resa tillbaka i tiden, där historiens lager och dagens kreativitet smälter samman i en harmonisk atmosfär.

Korsvirkeskvarteret i tidens vindar

Ystads Frivillige Bergnings-Corps

Ystads Frivillige Bergnings-Corps (YFBC) är Nordens näst-äldsta, och Sveriges äldsta frivilliga brandkår, med ett museum i Garvaregården. Här samlas brandsläckningshistoria från svabbar till brandsprutor. Sedan 1839 har YFBC skyddat staden och deras museum bjuder på en fascinerande resa i deras museum genom eldhärdens evolution. Under sommaren är du välkommen att följa med på deras stadstur i en unik brandbil av äldre modell. 

Sveriges äldsta frivilliga brandkår

Gamla Vattentornet Nappflaskan

Stolt reser sig Nappflaskan, det gamla vattentornet i Ystad - byggt 1915, 47,5 meter över marken och bär på århundraden av historisk tyngd. Under 1964 förlorade Nappflaskan sin roll som vattenförsörjare men står kvar som ett viktigt landmärke och minnesplats över Ystads förflutna. I dagens ljus har Nappflaskan omvandlats till en bostadslokal som erbjuder en unik möjlighet till övernattning för de som vill uppleva platsen själva. 

Ett landmärke på stadens höjdpunkt! 
bottom of page